Dnes je venku opravdu krásně - konečně nemusím mít u sebe šálu, rukavice, teplý kabát :) Kéž by to počasí už vydrželo, přece jen v pátek ve 23:44 začíná jaro, jupí. Miluji tohle období - líbí se mi jak se příroda probouzí po zimě, jak se všechno zelená, je teplo, sluníčko začíná pěkně svítit a hned je celkově vše veselejší. Ale teď už dost k ódám na jaro, nosným tématem tohoto článku je "Vaření a pečení". Proto bych vám ráda představila recept na dezert, který mám moc ráda (kde se objevuje čokoláda, to je prostě moje) - čokoládové tartaletky.
Suroviny - těsto:
- 150 g hladké mouky
- 75 g másla (já používám farmářské máslo Tatra)
- 75 g cukru krupice
- 1 lžíce vody
- 1 žloutek
- špetka soli
Suroviny- čokoládový krém:
- 100 g čokolády na vaření
- 100 g smetany ke šlehání
- 15 g másla
Postup:
Smícháme hladkou mouku spolu s cukrem, přidáme špetku soli a máslo (máslo by mělo mít pokojovou teplotu). Vše zpracujeme na jemnou drobenku, do které přidáme 1 žloutek a lžíci vody - vše opět zpracujeme na hladké těsto. Těsto dáme do ledničky a necháme ho tam minimálně hodinu (aby více "ztuhlo" a krásně se spojilo).
Poté jej vyválíme na velký obdélník (ale pozor, aby nebylo vyválené příliš natenko, pak se trhá a nedrží pospolu) a vykrajujeme z něj kolečka (já nemohla najít kulaté formičky, tak jsem si poradila s pomocí nože :D). Vkládáme do připravených formiček na tartaletky (kdo má, tak super, já použila klasické papírové košíčky na muffiny, které jsem si vložila do plechové formy na muffiny, aby držely tvar).
Těsto je třeba ve formičkách pěkně vytvarovat a pohlídat si, aby bylo rovnoměrně ve formičce rozložené (což se mi ne vždy povede) + ještě jsem těsto vespod formiček jemně propíchla vidličkou a zatížila jsem ho kouskem pečícího papíru s fazolí (v každé formičce, těsto pak nemý tendenci se vespod nafukovat).
Předehřála jsem si troubu a pekla tartaletky asi 10 minut na 180°C (podstatné je po 5 minutách pečení odstranit kousky pečícího papíru s fazolemi z formiček) - ze začátku se opravdu snažím troubu neotvírat, ale hlídám si, aby se nepřipalovaly.
Na čokoládový krém si nalijeme smetanu do hrnce a přivedeme ji k varu. Mezitím si nalámeme čokoládu na vaření do misky a jakmile smetana začne vařit, zajileme s ní nalámanou čokoládu. Důkladně promícháme, aby se čokoláda naprosto rozpustila. Poté přidáme máslo, opět zamícháme do úplného rozpuštění a necháme mírně vychladnout.
Ihned plníme košíčky krémem (můžete použít cukrářskou zdobičku, ale já použila jen lžíci a šlo to v pohodě), ale je třeba je plnit rychle, protože krém má tendenci rychle chladnout a tím pádem i rychle tuhne.
Dobrou chuť vám přeji!
Vaše Stripy blonde
P.S. Kdo moc neholduje čokoládě, může si místo čokoládového krému dát do košíčků např. vanilkový puding a do něj ovoce apod.Záleží na vaší chuti. Kdo se však rozhodne pro čokoládový krém, určitě neprohloupí, je to opravdu lahoda! :)
Vaše Stripy blonde
P.S. Kdo moc neholduje čokoládě, může si místo čokoládového krému dát do košíčků např. vanilkový puding a do něj ovoce apod.Záleží na vaší chuti. Kdo se však rozhodne pro čokoládový krém, určitě neprohloupí, je to opravdu lahoda! :)

Žádné komentáře:
Okomentovat